VAIKŲ DIENOS RITMAS IR MITYBA. KAIP IŠVENGTI KLAIDŲ?

Kai vaikai pradeda lankyti darželį ar mokyklą į vėžias stoja ir vaikų dienos ritmas – jie įpranta laiku keltis, žino, kada pietauti ir kaip paskirstyti laiką tarp laisvalaikio ir įsipareigojimų. Tačiau tyrimai rodo, kad vaikai dažnai lepinami saldumynais, o daug vaikų Lietuvoje – nepusryčiauja. Tėvams neretai kyla klausimų, kaip užtikrinti ne tik pilnavertį vaikų darbo ir poilsio režimą, bet ir mitybą mokykloje bei darželyje.

Nepusryčiauja kas antras vaikas

Naujausi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro atlikto tyrimo duomenys parodė, kad daugiau nei penktadalis moksleivių prieš išeinant į mokyklą niekada nepavalgo pusryčių. Kasdien pusryčiauja šiek tiek mažiau nei 60 proc. moksleivių.

Tai iš ties opi problema, nes iki pietų moksleivių smegenys dirba intensyviausiai – todėl joms reikia itin daug energijos. Nepapusryčiavę vaikai vangiau atlieka įvairias užduotis, jiems sunkiau susikaupti.

„Tai, kad vaikams būtina papusryčiauti, aišku, žino visi tėvai. Tačiau be to, kad vaikus rytais pavalgyti įtikinti gali būti sunku, ne mažiau svarbu ir tai, ką valgome. Vaikų pamėgti blyneliai ar makaronai – greita, bet ne pati geriausia išeitis. Taip pat ne daug naudos duoda ir tokie pieno produktai, kaip saldūs sūreliai, jogurtai“, – aiškina mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė

Pasak jos, per pusryčius vaikams būtina gauti ne tik baltymų ar angliavandenių, bet ir riebalų bei vitaminų. Todėl ji siūlo blynelius gardinti riešutais, kuriuose gausu vitaminų bei naudingųjų riebalų, būtinai pasiūlyti vaikui vaisių ir daržovių.

Saldumynai – ne maistas ir ne užkandis

To paties tyrimo metu išryškėjo ir kitos Lietuvos vaikų mitybos problemos: vartojama per mažai daržovių, nesilaikoma mitybos režimo, pasirenkami netinkami užkandžiai – saldainiai, šokoladas, bandelės, bulvių traškučiai, kt. Taip pat vartojama daug greitai pagaminto maisto, gazuotų gėrimų, kuriuose gausu cukraus ir sintetinių dažiklių.

Puslapiai: 1 2

RAŠYTI KOMENTARĄ