VERSLI MAMA: LIETUVIŲ ŠEIMA ĮKŪRĖ „BRAVOPASTA” FABRIKĖLĮ IR GAMINA MAKARONUS, RAVIOLI, GNOCCHI IR DAUG KITŲ GĖRYBIŲ
Šį kartą, mūsų verslių mamų gretas papildė versli šeima. „Bravopasta” prekės ženklą ir jų produkciją žinojome jau gan seniai, tik niekada nežinojome, kas slepiasi už šio šaunaus prekės ženklo. Netikėtai keliai mus suvedė ir susipažinome su nuostabia, verslia šeima, kuri gamina produkciją tik iš natūralių produktų! Šiai šeimai yra be galo svarbu, kad jų gaminiai būtų lyg namuose ruošti. Tad šiandien keliaujame po šviežių makaronų, ravioli, gnocchi pasaulį, kartu su”Bravopasta” įkūrėja Rimante Adomavičiene.
Pradėkime viską nuo pradžių, kuo Jūsų šeima užsiėmė iki “Bravopasta”atsiradimo? Gal verslo idėjų turėjote jau prieš tai?
Iki „Bravopasta” sukūrimo užsiėmėme tiek samdomais darbais Lietuvoje, tiek Anglijoje, tiek ūkininkavimu (grūdų bei paukščių auginimu), tiek vadovaujamais darbais, tiek savu verslu. Palietėme visko po truputį: nuo padavėjų, direktorių, iki ūkininkų (šypsosi). Viena pirmųjų savo verslo užuomazgų – “Mano grūdai” produkcijos kūrimas, kada nuo ūkininkavimo pradėjome žengti pirmuosius žingsnius savo „brand’o”, savo produkto sukūrimo. Tada jau mūsų kruopos, dribsniai “Mano grūdai” pradėjo keliauti į didžiąsias parduotuves, mažas vietines krautuvėles.
Kaip kilo idėja pradėti gaminti šviežius makaronus ir raviolius? Nuo ko viskas prasidėjo?
Tai yra dažniausiai užduodamas klausimas ir aš jau nebežinau to tikrojo atsakymo (šypsosi). Sakau, kad viskas vyko organiškai, nuosekliai… Dirbant su “Mano grūdai” produkcija vis kildavo minčių, kad reikėtų sukurti pridėtinę vertę, produktą, o ne tik pardavinėti žaliavą. Tada žvalgėmės, ko nėra Lietuvoje. Dar prisidėjo meilė itališkai virtuvei, žinios, įgytos kelionių metu. Vėliau susiklostė ir tinkamos aplinkybės, taip ir ėjome žingsnelis po žingsnelio “Bravopasta” link.
Papasakokite plačiau kokį maisto asortimentą klientas gali rasti pas Jus?
Šiuo metu mūsų asortimente yra švieži makaronai, ravioli, gnocchi, lazanijos, padažai, lakštai lazanijoms. Taip pat tiekiame gamybos paslaugą ir iš medžiotojų sumedžiotos žvėrienos pagaminame jiems raviolius. Dirbame keliomis kryptimis: prekyba parduotuvėse, tiekimas restoranams, paslauga medžiotojams, tiesioginė prekyba turguose, mugėse, Benedikto turguje.
Kas kuria receptus? Tiksliau papasakokite, kas vyksta už tų durų, kur gimsta idėjos ir gamyba?
Visus produktus sukūrė mano vyras Ignotas. Per tą laiką pas mus gamykloje lankėsi ne vienas šefas italas ar lietuvis, tačiau jų receptai ilgai neužsibūdavo mūsų asortimente (šypsosi). Na, o kas vyksta už durų… Už durų dirba “šeima” su savo džiaugsmais, rūpesčiais, atvirumu, diskusijomis. Esame labai maži, tad su darbuotojais yra tamprūs santykiai. Kiekvienas turime savo atsakomybes, darbai gana aiškiai paskirstyti: kas dirba prie makaronų linijos, kas fasuoja, kas ruošia įdarus ravioliams, gamina padažus, kas priima užsakymus, kas juos suruošia ir pan…
Kuo skiriatės nuo konkurentų? Įvardinkite savo privalumus.
Prieš vienus konkurentus esame pranašesni, nes esame mažiukai, o tai reiškia, jog esame lankstūs. Prieš kitus, jog esame didesni (šypsosi), o tai reiškia, kad vienu metu galime pagaminti gerokai didesnį kiekį. Jei lyginti su konkurentais kitu kampu, mes gaminame iš natūralių produktų, mums be galo svarbu, kad mūsų gaminiai būtų artimi naminiams, kad mamos ramia širdimi juos galėtų duoti savo vaikams (ką mes ir patys darome).
Gyvuojate jau ilgiau nei penkerius metus, kokia Jūsų sėkmės formulė?
Persakysiu Jurgio Adomavičiaus žodžius, kuriuos išgirdau neseniai ir man tarsi palengvėjo, nes tai ir yra mūsų tiesa: „Tokio dalyko, kaip sėkmės – nėra, yra didelis, ilgas, sunkus darbas”. Mes esame “plaukikai” – jei nemakaluojame kojomis ir rankomis, mes skęstame gilyn. Tad negalime sustoti. Visada sakau Non progredi est regredi (lot. Neiti pirmyn, reiškia eiti atgal).
“Bravopasta” šeimos verslas – tai privalumas ar trukdis, kokia Jūsų nuomonė? Ar nekyla barnių šeimoje turint bendrą verslą?
Mūsų šeimoje buvo vos keli metai, kada dirbome atskirai. Manau, mūsų atveju, mes geriau mokame dirbti kartu. Man yra labai gera, kada kartu išgyvename džiaugsmus, kai kartu padūsaujame, kai einasi ne taip sklandžiai. Barnių, žinoma, kad kyla (šypsosi). Jei versle visais klausimais dviejų žmonių nuomonės sutampa, vadinasi, vienas iš jų nereikalingas. Tačiau mes nenešame nesutarimų į asmeninį gyvenimą, tiesiog diskuotuojame, kai dirbame. Svarbu ne vien, kad tavo nuomonė laimėtų, svarbu paskui nešti atsakomybę už ją. Esame pasiskirstę pareigybėmis, tačiau esminius, svarbius klausimus sprendžiame drauge.
Kaip suderinate laiką sau, šeimai, verslui? Ar niekas dėl to nelieka nuskriaustas?
Šiuo metu nukentėjusių nėra (šypsosi). Šią vasarą nutarėme, jog prie sūnaus apie darbą nekalbėsime, kad tai bus puiki proga atsitraukti nuo darbo. Tačiau po kelių mėnesių pajutau, kad to jau gana. Pavyzdžiui, mane iš kart suerzindavo, jei kas skambino darbiniais klausimais arba, jei kyla mintis, nori pasakyti čia ir dabar, tačiau juk galioja susitarimas nekalbėti apie darbą. Tad nuo rudens kalbame apie ką norime kalbėti. Ir tikrai sūnus neliko nuskriaustas, nes ir be darbo turime pakankamai bendrų temų (šypsosi).
Kur Jūsų gaminius galima įsigyti?
Hyper Rimi pirmieji pradėjo prekiauti mūsų šviežiais makaronais, Maxima XXX galima įsigyti šviežių makaronų, ravioli ir gnocchi, krautuvėlėse (pvz.: Bio sala, Assorti, Senamiesčio krautuvė, Gyvasta, Pirklio krautuvė, Žemyna), www.barbora.lt, taip pat turime savo produkcijos pardutuvėlę Benedikto turguje Vilniuje. Šeštadieniais patys prekiaujame Kauno pilies turguje bei Marijampolės turguje. Kartą į mėnesį atvežame užsakymus į Panevėžį ir Šiaulius.
Ir pabaigai, ko norėtumėte palinkėti kitoms veiklioms, galvojančioms apie nuosavą verslą mamoms, šeimoms?
Dažnai sakoma: “jei gali neturėti savo verslo, tai neturėk”. Aš manau, kad turėti savo verslą yra puiku, nepaisant to, kad reikia tikrai daug dirbti ir nešti didžiulę atsakomybę ne tik už save, bet ir darbuotojus, produktą. Ir nepabandęs nežinosi – tinka tau turėti savą verslą ar ne (šypsosi).
Daugiau info: https://www.facebook.com/Bravopasta/